Emmi Kuittinen

Kansanmuusikko, laulaja, lauluntekijä

julkaisut

Kaikkia äänitteitä esimerkiksi Suomen Kansanmusiikkiliiton nettiputiikista tai ottamalla yhteyttä Emmiin.


emmi kuittinen: Surun synty

Emmin tuoreimmalla soololevyllä kuuluvat kerrostumat vanhoista runolauluista ja itkuvirsistä aina uudempiin laulelmiin saakka. Edellinen albumi Itken ja laulan sai inspiraationsa itkuvirsiperinteestä. Surun synnyllä surua käsitellän laajemmassa näkökulmassa kuin vain itkuvirsien kautta. Nimikkokappaleessa yritetään karjalaista ja suomalaista loitsuperinnettä mukaillen, selvittää surun synnyn ja näin myös hallita surua.

Emmi Kuittinen: laulu, haitari, kantele, mandoliini
Antti Rask: laulu, ukulele, sello
Mimmi Laaksonen: harmooni, puhaltimet, laulu
Kirsi Vinkki: viulu, jouhikko, rumpu, laulu

Hyvä ol / Kuin muistuu mieleheni / Kurja kyynelikko / Suru marssii / Niin aikaisin / Rentun ruusu / Marja Leena / Surun synty / Kaiho

Julkaisija: Nordic Notes 2023


Ääniversumi: Helsingin reitit - Keskusmetsä

Media- ja äänitaiteilija Mikko H. Haapoja (MuM) on taltioinut pääkaupunkimme muuttuvaa äänikuvaa Helsingin reitit -projektissaan vuodesta 2010 alkaen. Vuosina 2020-2022 äänittämässään Keskusmetsä-teososassa Haapoja keskittyy tiivistyvän Helsingin kaupungin luontoon – erityisesti metsäiseen, mutta kavennusuhan alla elävään keskuspuistoon. Keskusmetsässä soivat stadilaiset linnut, lukuisat eri lehti- ja havupuut, kehäteiden, ulkoilmakeikkojen ja maastopyöräilyn äänet, kauriin askeleet, mutta myös sähköistetty jouhikantele ja Pitkäkosken metsässä äänitetty kansanmuusikko Emmi Kuittisen ’Itku Helsingin keskuspuistossa’. Teos edusti Suomea kansainvälisessä Prix Palma- äänitaidekilpailussa, joka järjestettiin vuonna 2023 Zagrebissa Kroatiassa. Teos on binauralinen ja suositellaa kuunneltavaksi kuulokkeilla. Teos on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Teos: Mikko H. Haapoja
Itkuvirsi: Emmi Kuittinen
Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama


häidenvietto karjalan runomailla 2022

Kalevalaseuran vuonna 1921 julkaisema elokuva Häidenvietto Karjalan runomailla herää uudelleen henkiin duo Pajolaisen käsittelyssä. Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan muodostama, karjalaiseen kansanlauluperinteeseen perehtynyt Pajolaine on säveltänyt ja sovittanut elokuvaan uuden musiikin. Sävellystyö alkoi ajatusleikistä: miltä elokuva olisi kuulostanut, jos siihen olisi alun perin saatu tallennettua myös musiikki. Tärkeään roolissa Pajolaisen versiossa on rajakarjalainen häälauluperinne, erityisesti elokuvassa esiintyvien itkijä Matjoi Plattosen itkuvirret ja loitsut sekä kantelisti Iivana Brelon soittama Maanitus. Elokuvan uudella ääniraidalla musisoivat Kuittisen ja Tammelan lisäksi myös laulaja-puhallinsoittaja Juulia Björn sekä kantelisti-laulaja Maija Kauhanen. Äänityksestä ja äänisuunnittelusta vastaa Mikko H. Haapoja.


emmi kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri: itken ja laulan

Emmi Kuittisen luotsaama Ikuisen ikävän orkesteri sai alkunsa Kuolinriitti-esityksestä vuonna 2017. Yhtyeen esikoislevy Itken ja laulan on albumi elämästä ja kuolemasta. Levyn kappaleet ovat saaneet inspiraationsa karjalaisesta ja inkeriläisestä itkuvirsiperinteestä.

KICD144_Digikansi-624x624.jpg

Emmi Kuittinen: laulu, kantele, ukulele
Heidi Haapoja-Mäkelä, Charlotta Hagfors & Minsku Tammela: laulu
Amanda Kauranne: laulu, kellot, munniharppu
Juulia Salonen: laulu, kantele
Mira Törmälä: laulu, haitari
Kirsi Vinkki: laulu, viulu, alttoviulu, jouhikko

Huolijaiseni / Ikuisen ikävän itku / Mintäh / Itku epäoikeudenmukaisuudesta / Laulu arkuntekijälle / Prosti milma / Itku menneille sukupolville / Tuuiteltuni / Kiitositku myötätunnosta / Elämä / Kunnes kultanen paisteleevi

Julkaisija: Kansanmusiikki-instituutti 2020


PROJECT VAINIOLLA ENSEMBLE: SURUVESI

Project Vainiolla Ensemblen Suruvesi-albumi tutkii itkuvirsien ja preparoidun pianon mahdollisuuksia. Albumilla kohtaavat itkuvirsien runollinen kieli ja kaihoisat melodiat, akustiset ja elektroniset soittimet sekä pellolla ja metsässä äänitetyt improvisoidut äänimaisemat.

48364945_2039222519433759_4195867518419599360_n.jpg

Kalle Vainio: preparoitu piano, lyömäsoittimet, sävellykset, sovitukset, tuotanto, äänitys, miksaus
Emmi Kuittinen: laulu, sanat ja sävellykset
Johanna Tarkkanen: kanteleet
Sarah Palu: harppu
Erika Hammarberg: trumpetti, kornetti, lyömäsoittimet
Mirva Soininen: laulu, lyömäsoittimet
Heli Hartikainen: saksofonit

Rupielen / Kulkijaiset / Vainiolla I / Raudaragehuizil ammutah / Suruvesi / Vainiolla II / Kultakruukaset

Julkaisija: Kalle Vainio 2018


Mamo_etukansi.jpg

MAMO: KULTALINNULLE

Vahvaääninen Mamo laulukvartetti ammentaa musiikkinsa Karjalan, Inkerin ja Balkanin alueen sävelmistä ja rikkaista laulutyyleistä.

Neito nuori / Oi kun on vilu / Etsin neittä / Talvilintu / Ihmisten iloksi / Mitra / Juablukkapuu / Oi liiaa / Irja / Kullan kutsu / Kuulin äänen

Julkaisija:  Ranka Kustannus 2017

Pajolaine_Raitilla.jpg

PAJOLAINE: RAITILLA

Pajolaine on kahden vallattoman kansanlaulajan, Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan yhtye. Pajo tarkoittaa pientä, lyhyttä laulua ja tästä sanaleikistä on syntynyt Pajolaine, pienin mahdollinen lauluyhtye eli duo. Pajolaine on laulutoveruudesta ponnistava tutkimusmatka karjalaiseen lauluperinteeseen.

Tatuoitu taksikuski / Raitilla / Kävelimpä kerran / Oi kuldaine / Kaunis Karjala / Rosunka / Onpa kanani / Kazvatti / Annahan mie / Kokko / Jettan prata / Petroskoi / Tiirininna

Julkaisija: Pajolaine 2015


Finno-Balkan852.jpg

FINNO-BALKAN VOICES

Finno-Balkan Voices on suomalaisen Mamon ja bulgarialaisen Vaya Quartetin muodostama ammattikansanlaulajien kokoonpano. Yhtyeen ohjelmisto koostuu kansanlauluista, tilaussävellyksistä sekä jäsenten omasta tuotannosta. Albumilla soivat kahden vahvan laulumaan  sävelmät.

Chichovite kone/Hevosia hyviä / Maarojani / Lintuseni  / Tsafti mi, tsafti bosilko / Sevdelino, detelino /  Oisko mun suussani/Rano mi e, more / Peperuda / Metsän sävel / Sinko, Stoyane / Taz vecher / Pyy pesätön lintu / Snoshti e Dobra / Läksin minä kesäyönä

Julkaisija: Kansanmusiikki-instituutti 2014


tarkkamieli.jpg

ILONA KORHONEN ENSEMBLE: TARKKA PÄÄ, TANIA MIELI

Ensemblessä laulaa 17 kansanlaulun ammattilaista. Suomessa ainoa laatuaan oleva yhtye esittää tukkiatutisuttavaa, juurevaa naislaulua inkeriläis-karjalaiseen tapaan. Sävellykset ovat Ilona Korhosen, sanoitukset Larin Parasken.

Intro / Laulasihan / Kanteleen synty / Lauloin ennen / Kuka kuuli / En itke / Mänin merel / Passipo

Julkaisija: Ääniä Records 2009