Emmi Kuittinen

Kansanmuusikko, laulaja, lauluntekijä

Emmi Kuittinen on kansanmuusikko, laulaja ja lauluntekijä, jonka erityisalaa on Karjalan ja Inkerin alueen musiikki sekä itkuvirret. Emmin pääsoitin on laulu ja lisäksi hän soittaa kosketinsoittimia, haitaria, ukulelea ja kanteletta. Hän esiintyy niin soolona kuin yhtyeiden kanssa ja on tehnyt poikkitaiteellisia produktioita esimerkiksi tanssijoiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa. Oman taiteellisen työn lisäksi Emmiä työllistää tällä hetkellä Karjalasta kolttien maille -hanke. Lisäksi hän pitää säännöllisesti itkuvirsi- ja kansanlaulukursseja. 

Emmi on koulutukseltaan musiikin maisteri ja musiikkipedagogi (AMK). Lisäksi hän on suorittanut yhteisömuusikon erikoitusmiskoulutuksen, painopisteenä musisointi sairaala- ja hoivaympäristöissä. Emmi onkin työskennellyt musiikin parissa erilaisten ryhmien kanssa aina vauvoista ikäihmisiin.


Kuva: Juha Olkkonen

SURUN SYNTY

Surun synty on Emmin uusimman albumin ja konserttikokonaisuuden nimi. Emmi on koonnut ympärilleen yhtyeen, johon kuuluvat Antti Rask (laulu, ukulele, sello), Mimmi Laaksonen (puhaltimet, harmooni, laulu) ja Kirsi Vinkki (viulu, jouhikko, laulu). Kokoonpanon musiikissa kuuluu kerrostumat vanhoista runolauluista ja itkuvirsistä aina uudempiin laulelmiin saakka.

Surun synty kysyy miss on suru synnytelty, kaiho kaunis kasvatettu. Kun surun synty selviää, ehkä suru vähitellen kaikkoaa tai ainakin muuttaa muotoaan. Albumilla muistellaan nuoruutta, marssitaan surun tahtiin, ikävöidään rakkaiden luo ja haetaan lohdutusta kesäaamun kauneudesta.


ITKUVIRRET

Kuva: Sini Suomi

Itkuvirret ovat ympäri maailmaa tunnettu perinteenlaji. Nykypäivän Suomessa kuultavat itkuvirret pohjautuvat yleensä karjalaisiin ja inkeriläisiin itkuvirsiin, sillä suomalaisten keskuudesta ei itkuvirsiä ole tallennettu. Itkuvirsien avulla ilmaistaan muun muassa surun, kaipauksen ja eron tunteita, toisinaan myös kiitollisuutta. Perinteisesti itkuja esitettiin erotilanteissa etenkin elämän sekä tärkeissä siirtymärituaaleissa, kuten häissä, hautajaisissa ja sotaan lähtiessä. Niihin purettiin myös muita arkipäivän murheita. Emmi on perehtynyt karjalaisen ja inkeriläiseen itkuperinteeseen, ja perinteisten itkuvirsien lisäksi hän esittää itkuvirsistä inspiraation saaneita lauluja.


surento

Kuva: Varpu Heiskanen

Surento on kolmen laulajan ja itkijän yhtye. Liisa Matveinen, Emmi Kuittinen ja Emilia Kallonen ovat karjalaiseen ja inkeriläiseen perinteeseen erikoistuneita kansanlaulajia. Surennon musiikissa kuuluvat sekä perinteiset että perinteen pohjalta syntyneet uudet itkuvirret, runolaulu ja improvisaatio. Laulun lisäksi soivat kantele ja ukulele.


emmi kuittinen & ikuisen ikävän orkesteri

Kuva: Jimmy Träskelin

Emmi Kuittisen ja Ikuisen ikävän orkesterin esikoisalbumi Itken ja laulan julkaistiin Etnosoi!-festivaalilla pyhäinpäivänä 2020, ja se oli yksi vuoden Etno-Emma-ehdokkaista. Yhtye perustetiin alunperin vuonna 2017 Kuolinriitti-esitystä varten. Musiikki on saanut inspiraationsa itkuvirsiperinteestä. Ikuisen ikävän orkesterin muodostavat Heidi Henriikka Mäkelä, Charlotta Hagfors, Amanda Kauranne, Juulia Björn, Minsku Tammela, Mira Törmälä ja Kirsi Vinkki.



Kuva: Juha Olkkonen

pajolaine

Pajolaine on Emmi Kuittisen ja Minsku Tammelan duo, joka on perustettu vuonna 2011. Heidän musiikkinsa on tutkimusmatka karjalaiseen laulu- ja soittoperinteeseen. Pajolaine on julkaissut levyn Raitilla vuonna 2015 sekä uuden musiikin yli satavuotiaaseen mykkäelokuvaan Häidenvietto Karjalan runomailla vuonna 2022.


Kuva: Outi Törmälä

hertta

Lähdetään siskot sillan päälle, neitoset venheellä vesille! Täältä tulee Hertta. Siinä laulavat ja soittavat Juulia Björn (laulu, kantele, lyömäsoittimet), Emmi Kuittinen (laulu, ukulele, haitari) ja Mira Törmälä (laulu, haitari).