Emmi Kuittinen

Kansanmuusikko, laulaja, lauluntekijä

 

äÄNELLÄ ITKEMINEN

Itkuvirsien esittämistä kutsutaan äänellä itkemiseksi. Itkuvirret eli kansankielellä itkut ovat ympäri maailmaa tunnettu ja ikivanha perinteenlaji. Itkut ovat liittyneet erorituaaleihin, kuten hautajaisiin, häihin ja sotaanlähtöön. Karjalassa itkuihin purettiin kaikenlaiset tunnot, niin ilot kuin surutkin. Itkuilla oli oma erityinen kielensä, jota vainajatkin ymmärsivät.

Olen perehtynyt itkuvirsiin vuodesta 2012 lähtien, ja niistä on tullut tärkeä osa taiteilijuuttani. Olen itkenyt äänellä kaikenlaisissa paikoissa ja tilanteissa aina mielenosoituksesta presidentinlinnaan lähtien. Esitän itkuja niin sooloja kuin yhtyeideni Project Vainiolla Ensemblen ja Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesterin kanssa. Olen myös luonut näyttelijä Miska Kajanuksen kanssa itkuvirsiä ja stand upia yhdistelevän Ilon ja surun klubin. Lisäksi pidän säännöllisesti itkukursseja esimerkiksi Helsingin työväenopistolla. Tälle sivulle olen koonnut näytteitä itkuvirsiin liittyvistä projekteistani sekä koonnut aiheeseen liittyviä medialinkkejä.


Itkuvirret ja minä mediassa

Ylen toimittaja Jussi Mankkinen teki jutun itkuvirsistä ja niihin liittyvistä taideprojekteista syyskuussa 2018. Voit lukea jutun ja katsoa videon täältä.

Kainuun Sanomien toimittaja Seppo Turunen haastatteli minua ja teki jutun minun ja Ikuisen ikävän orkesterin Kuolinriitti-esityksestä kesäkuussa 2018. Kainuun Sanomien tilaajat voivat lukea jutun täältä.

36224619_2179756988707931_5548293711374319616_o.jpg

 

Yle Lahden toimittaja Mikko Tuomikoski haastatteli minua radioon marraskuussa 2017. Nettijuttu haastattelusta on täällä.

Tämä Lännen median lehtijuttu (ilmestynyt mm. Lapin kansassa, Kalevassa, Hämeen sanomissa, Kainuun sanomissa ja Forssan lehdessä) syntyi, kun toimittaja Ida Roivainen oli lukenut lehtijutun itkuista amerikkalaisesta Yes! Magazinesta.

Lapin kansa 12.8.2017

Lapin kansa 12.8.2017


Hoz mie itken, hoz mie laulan

Hoz mie itken, hoz mie laulan oli ensimmäinen itkukonserttini Seurasaari soi! -festivaalilla kesällä 2012. Konsertissa tutkin suomalais-ugrilaisten itkujen ja muiden vanhakantaisten laulujen suhdetta. Konsertti pääsi mukaan Yle Ykkösen Kansanmusiikin ilta: Helsinki Soikoon! -ohjelmaan (7.8.2012). Samana kesänä olin myös museon soivilla kierroksilla oppaana, ja itkin hääitkun Pertinotsan talossa.

Kuva: Jorma Airola

Kuva: Jorma Airola


issueX.jpg

KAIKKIEN KANSOJEN MURHE

Keväällä 2013 oli konserttini Kaikkien kansojen murhe Touko-Taiga-festivaalilla. Konsertti oli minun käsialaani, ja minua avusti siinä 10-henkinen muusikkojoukko. Konsertin itkut olivat pääosin Karjalasta, mutta mukana oli myös itkuja Setumaalta ja Iranin kurdeilta. Nimensä mukaisesti halusin osoittaa, että itkut koskettavat kaikkia maailman kansoja, ja mielestäni tässä onnistuinkin - konsertti oli herkkä tilanne niin meille esiintyjille kuin yleisöllekin. Konsertti pääsi myös Taideyliopiston issueX-lehden kansikuvajutuksi.

 


ILON JA SURUN KLUBI

Olen luonut yhdessä stand up -koomikko Miska Kajanuksen kanssa aivan uudenlaisen esityksen: itkuvirsiä ja stand-upia yhdistelevän klubin. Tätä ei ole tiettävästi tehty missään muualla maailmassa. Ensimmäinen Ilon ja surun klubi järjestettiin Helsingissä marraskuussa 2015, toinen Kuhmossa Sommelo-festivaalilla heinäkuussa 2016 ja kolmas joulukuussa 2017 Los Angelesissa. Ilon ja surun klubilla kaikki tunteet ovat sallittuja!

 

RAJAMAILLA COMPANY: ILO PITKÄSTÄ MURHEESTA

Ilo pitkästä murheesta -esityksessä yhdistyvät vanhat Lähi-idän sekä Karjalan ja Inkerin itkukulttuurit nykypäivän taiteilijoiden näkemyksellä. Se on esitys, joka yhdistelee musiikkia, tanssia ja fyysistä teatteria - sekä perinteistä, sävellettyä, että improvisoitua musiikkia ja liikettä. Esityksen pohjana toimivat itkuvirret Karjalasta ja Persiasta. Itkuvirret, jotka ovat universaali tapa käsitellä surua ja jotka yhdistävät ihmisiä kansallisuuteen katsomatta.

Työryhmä:
Emmi Kuittinen: ääni, tarinat, harmonikka
Marouf Majidi: ääni, tarinat, tar, tanbour
Amanda Kauranne: ääni, lyömäsoittimet
Esko Grundström: kontrabasso, viulu, kantele, äänisuunnittelu
Suvi Tuominen: tanssi, koreografi
Johannes Purovaara: tanssi, koreografi
Ina Niemelä: Valosuunnittelu

Ilo pitkästä murheesta sai ensi-iltansa Helsingin Musiikkitalossa joulukuussa 2015. Lisäksi oli kolme esitystä Kulttuurikeskus Stoassa tammikuussa 2016. Teimme Pohjois-Karjalan kiertueen joulukuussa 2017.

Kuva: Pietari Purovaara

Kuva: Pietari Purovaara


RAJAMAILLA DUO

Rajamailla Companysta on sukeutunut myös pienempi Rajamailla Duo, joka on yhtä kuin minä ja tanssija Suvi Tuominen. Olemme esiintyneet Kuhmon talvi -festivaalilla tammikuussa 2017 ja Sommelo-festivaalilla kesällä 2017 niin Kuhmossa kuin Vuokkiniemellä Vienan Karjalassa.

 


TUPACIRCUS: ILOITKU

Iloitku yhdistelee nykysirkusta ja äänellä itkua. Teos tutkii itkun eri puolia, ja itkemisen ja nauramisen suhdetta. Tupacircus toimii Multiasta satoa -festivaalin yhteydessä Multian Tiihalan tuvassa. Tupacircuksen esitykset valmistetaan kolmessa päivässä. Iloitku esitettiin kaksi kertaa Multiasta satoa -festivaalilla, ja se oli yleisömenestys. Tunnelmat vaihtuivat itkusta nauruun, välillä sekoittuenkin. Iloitku kertoo kahden klovnin, Juskan ja Barbaran tarinan. Näyttämöllä ovat mukana heidän alter egonsa ja tunteensa. Musiikki on monipuolista: mukana on itkuvirsien lisäksi muuta kansanmusiikkia, sekä laulelmaa, discoa, tv-sävelmiä ja improvisaatiota.

Yle teki uutisen esityksestä telelvisioon, radioon ja nettiin, voit lukea sen tästä.

Esitys koki uuden tulemisen heinäkuussa 2018 Jyväskylän kesä -festivaalilla, ja oli jälleen yleisömenestys. Työryhmään kuuluivat lisäkseni muusikot Laura Pukki ja Sanna Purokuru sekä sirkustaiteilijat Vesa Purokuru, Sanna Warsell, Marjut Hernesniemi, Myrsky Rönkä, Juhani Saksio ja Harri Varpanen.

Keskisuomalaisen toimittaja Elina Manninen kirjoitti esityksestä kiittävän arvion.

©Matti Häyrynen_Sirkuskuva-10.jpg
Kuvat: Matti Häyrynen

Kuvat: Matti Häyrynen


ITKU POHJOISMAIDEN VALTIONPÄÄMIEHILLE

Sain tilaisuuden esiintyä Shamu-yhtyeen kanssa kaikille Pohjoismaiden valtionpäämiehille presidentinlinnassa 1.6.2017. Rajakarjalaiset itkijänaiset Matjoi Plattonen ja Klaudia Plattonen ovat esittäneet itkuja valtionpäämiehille, kuten Norjan kuningas Haakon VII:lle vuonna 1928, J. K. Paasikivelle vuonna 1950 ja Urho Kekkoselle vuonna 1980, ja halusin jatkaa tätä perinnettä. Niinpä tein itkun, jossa toivon kaikkea hyvää kaikille Pohjoismaiden valtionpäämiehille ja toivon heille viisautta päätöksiin ja rauhaa ja hyvyyttä kaikille maailman ihmisille.

Annahan mie rupielen, oi vaimala vartuoni
kielin kertoelemaan ja sadoin sanasin sanelemaan
kaunehimmat kiitoksuiset ja parahat passiboset
kun sai kajon kaunis kanaparvemme tulla
näinä ihalien iltavarreksuisien aikasina
näille parahien pruasniekkapäivien palattisille.
Annahan mie anelen armahilta syntysiltä ylen hyvät armoset
armahaisen nuapurimme valtiaalle
vuonoisien vuorten vualijaiselle
tasaisien maitten tsaarittarelle
tulivuoritupruttelijoitten ruhtinaalle
meidän oman kallehen kansasen kaitsijaiselle
kaikille meidän vesselille veljysille ja siityisille sisärkanasille.
Annelkoa armahat syntyset ylen hyvii armosii ja ylen suurii viisauksii
toistensa kera parahil paginasil olles
suurivaltasien keral matkustaissa.
Annelkoa armahat syntyset lempeyttä, maireutta
kaikille ihalien ilmasien ihmettelijäisil.

 


EMMI KUITTINEN JA IKUISEN IKÄVÄN ORKESTERI:
KUOLINRIITTI

Kuolinriitti on kolmipäiväinen esitys, joka käsittelee vanhoja karjalaisia kuolinrituaaleja. Esityksessä eletään hetket kuolemasta haudanlaskuun. Karjalassa olennainen osa kuolinseremonioita olivat itkuvirret, jotka saattelivat vainajan matkalle Tuonelaan. Kuolinriitti-esityksessä kuullaan itkujen lisäksi yhtyeen omaa musiikkia. Ikuisen ikävän orkesterin muodostavat monessa liemessä keitetyt kansanmusiikin ja hullujen projektien ammattilaiset Heidi Haapoja, Lotta Hagfors, Amanda Kauranne, Juulia Salonen, Minsku Tammela, Mira Törmälä ja Kirsi Vinkki.

Kolmipäiväinen Kuolinriitti-esitys oli osa Seurasaari soi -festivaalia elokuussa 2017, ja se saavutti suuren mediahuomion ja oli yleisömenestys.

Joonas Turunen (HS): Tämä nainen vajoaa vapaaehtoisesti mielensä syövereihin - Itkuvirsiä laulaessaan Emmi Kuittisella lentävät räkä ja kyyneleet

DSC_1586.JPG
21054931_1820086764674957_8979158759775890297_o.jpg
Kuvat: Jorma Airola

Kuvat: Jorma Airola


PERFORMANSSI MATHILDE TER HEIJNEN KANSSA DO YOU REMEMBER? -NÄYTTELYN AVAJAISISSA

Olin mukana Berliinissä Do you remember? -näyttelyn avajaisissahollantilaissyntyisen Mathilde ter Heijnen performanssissa. Do you remember? -näyttely on Suomen Saksan-instituutissa, ja avajaisia vietettiin 14.9. Näyttelyssä on mukana ter Heijnen lisäksi Tatiana Echeverri Fernandez, Oliver Godow ja Jorinde Voigt. Berliinissä asuvat taiteilijat matkustivat Helsinkiin, ja näyttelyssä on esillä heidän näkemyksensä Kalevalasta. Näyttelyn on kuratoinut Christine Nippe. Näyttelyssä mukana oleva Mathilde ter Heijnen videoteoksen aiheena on itkuvirret, ja niistä koostui myös performanssimme.

Kuva: Finnland-Institut/Bernhard Ludewig

Kuva: Finnland-Institut/Bernhard Ludewig